Ukrainas avsatta president misstänks för massmord

Text: LL-Bladet
Foto: Lehtikuva/AFP
Artikel publicerad: 25.02.2014

Det har hänt mycket i Ukraina de senaste veckorna. Ukrainas president Viktor Janukovytj har tvingats fly från huvudstaden Kiev.

Demonstrationerna som pågick länge blev till slut blodiga. Åtminstone 88 personer dödades. Efter det lyckades demonstranterna driva presidenten och hans regering på flykten. Polisen och säkerhetsstyrkorna har också lämnat huvudstaden Kiev.

Parlamentet har avsatt president Viktor Janukovytj som valdes till president 2010. I förra veckan var det stor risk för att inbördeskrig skulle bryta ut i Ukraina. Nu är risken för inbördeskrig mindre. Just nu finns det varken president eller fungerande polisväsende i Ukraina.

I söndags var det demonstranterna som hade makten i huvudstaden. Stämningen beskrevs som sorgsen. Tusentals ukrainare kom med blommor och ljus för att hedra dem som hade dött i demonstrationerna. Demonstranterna dog på grund av säkerhetsstyrkornas våld. Det var president Viktor Janukovytj som gav säkerhetsstyrkorna order. Han anklagas nu för massmord. Man vet inte var Janukovytj är just nu.

Under veckoslutet fick Ukrainas tidigare premiärminister Julia Tymosjenko lämna fängelset. Hon tänker ställa upp som kandidat i följande presidentval.

Janukovytj anser att det har gjorts revolution i Ukrainas huvudstad Kiev. Ukrainas parlament har bestämt att det ska ordnas presidentval den 25 maj.

Makten är nu i nya händer i Ukrainas huvudstad Kiev, men situationen är ändå mycket svår. Statens pengar räcker bara i några veckor. Landet behöver hjälp av Ryssland och Europeiska unionen. EU har redan lovat Ukraina över 600 miljoner euro. Ukraina kan få mera pengar om landet skriver under samarbetsavtalet med EU.

Ukraina kan gå i konkurs. Landet behöver få låna tiotals miljarder euro. Ukraina är mycket beroende av rysk gas och ekonomiskt stöd från Ryssland. Rysslands premiärminister Dimitrij Medvedev sade i början av veckan att Ryssland inte godkänner Ukrainas nuvarande ledning. USA och internationella valutafonden IMF ger troligen pengar till Ukraina.

(Uppdaterad 25.2.2014)

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)