Urpilainen sköter Europas kontakter till Afrika

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 16.09.2019

Finlands Jutta Urpilainen föreslås bli kommissionär för internationella partnerskap. Som kommissionär ska Urpilainen sköta EU:s relationer till Afrika.

Jutta Urpilainen blir ny finländsk kommissionär i EU, alltså Europeiska Unionen.

EU-kommissionen är som en regering för EU. Kommissionen ger förslag till nya lagar och bestämmer hur flera miljarder euro ska användas till olika EU-projekt.

I en intervju för Yle säger Jutta Urpilainen att hon är mycket nöjd med sin uppgift. Samarbete med länder i Afrika är en viktig del av arbetet. Urpilainen hoppas att samarbetet med EU ska skapa arbetsplatser och välfärd i Afrika.

Urpilainen hoppas att också europeiska företag ska investera pengar i Afrika.

Urpilainens uppgift är viktig. Många människor från Afrika flyttar till Europa. Det är möjligt att färre människor vill flytta om det finns mera jobb och bättre välfärd i Afrika.

EU:s nya kommission leds av Ursula von der Leyen från Tyskland. Det var hon som förra veckan föreslog vilka som blir nya kommissionärer. Europaparlamentet ska ännu godkänna kommissionens medlemmar.

Varje EU-land har en egen kommissionär i EU-kommissionen. Det finns sammanlagt 27 kommissionärer. Kommissionärerna representerar inte sitt eget land eller sitt eget parti, utan hela EU. Förutom kommissionärerna jobbar hela 33 000 tjänstemän i Europeiska kommissionen.

Källa Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)