USA slog till mot Syrien

Text: Petri Kiuttu, Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.04.2018

USA sköt missiler mot Syrien lördagen den 14 april. Också Storbritannien och Frankrike deltog i missilattacken. Inga människor dödades i attacken.

Västländerna USA, Storbritannien och Frankrike sköt missiler mot tre mål i Syrien. Attacken var ett svar och en protest mot den misstänkta attacken med kemvapen en vecka tidigare.

Man tror att syriska regeringsstyrkor använde kemiska vapen i en attack mot östra Ghouta i Syrien. Minst 70 människor dog i den attacken. USA och Frankrike har meddelat att de har bevis för att det användes kemiska vapen.

Finlands president Sauli Niinistö sade under veckoslutet att lördagens attack inte var någon överraskning. Enligt Niinistö var attacken ett straff och en varning riktad till Syriens regering.

FN:s säkerhetsråd möttes i lördags. Ryssland krävde då att västländernas attack skulle fördömas. Säkerhetsrådet sade ändå nej till Rysslands krav.

Ryssland stöder Syriens regering. Ryssland säger att det inte finns några bevis för att Syrien har använt kemiska vapen.

Kemiska vapen skadar och dödar människor och andra levande varelser. FN anser att kemiska vapen är massförstörelsevapen. Kemiska vapen är förbjudna enligt internationella avtal.

Inbördeskriget i Syrien har fortsatt i sju år. En halv miljon människor har redan dött i kriget.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)