Utredningen av flygolyckan fortsätter

Text: källor Yle, HS, IS
Foto: FNB-Lehtikuva
Artikel publicerad: 08.04.2015

Informationen i de svarta lådorna visar att misstankarna om att planet kördes mot en bergvägg med avsikt var sanna.

Alla 150 människor ombord på planet dog i olyckan som inträffade i franska alperna för två veckor sedan. Utredningen har visat att planets andrepilot Andreas Lubitz låste ut flygkaptenen från cockpit. Sedan styrde han planet mot en bergvägg.

Olycksutredarna har hittat de så kallade svarta lådorna. Informationen i dem berättar vad som hände före kraschen. I en ljudinspelning  kan man höra hur flygkaptenen på alla sätt försöker komma tillbaka in till cockpit. Men han får inte upp dörren.

Dörrarna till styrhytten som kallas cockpit kan låsas så att de inte går att öppna från kabinen där passagerarna sitter. Det här är ett sätt att försöka hindra terrorister eller flygkapare att ta sig in i cockpit. Nu gjorde ändå låsningen att flygkaptenen inte kunde ta sig in och rädda planet och passagerarna.

Olycksutredningen visar att andrepiloten hade haft depression. Olycksdagen borde han ha varit sjukledig. Flera år tidigare hade andrepiloten berättat om sina mentala problem. Flygbolaget hade ändå inte berättat om det här för luftfartsmyndigheterna i Tyskland.

EU har kritiserat Tyskland för brister i kontrollen av flygtrafiken redan tidigare. Många är oroliga och misstänker att man inte övervakar flygarnas mentala hälsa ordentligt.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)