Valåret i USA har börjat

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 13.02.2020

Det amerikanska valåret har börjat. Presidentvalet hålls först i höst, den 3 november. Valkampanjen är ändå redan i full gång.

Partiet demokraterna hade sitt första primärval i delstaten Iowa den 3 februari. Pete Buttigieg vann knappt det här första valet. Före det här pirmärvalet var han ganska okänd för en stor del av amerikanerna.

Buttigieg är 38-år gammal. Han har examina från två toppuniversitet och han har varit borgmästare i en småstad. Han har inte tidigare varit med i politiken på hög nivå.

Bernie Sanders blev andra i det här första primärvalet. Sanders är 78 år gammal. Han försökte bli demokraternas presidentkandidat redan i det förra valet, år 2016.

Tredje i förvalet blev den 70-åriga Elizabeth Warren och fjärde den 77-åriga Joe Biden. Biden är före detta vicepresident och för honom var valresultatet en stor förlust.

Den 3 mars är ändå vårens viktigaste dag för dem som vill bli demokraternas presidentkandidat. 3.3 är den så kallade super- tisdagen när det hålls primärval i 16 delstater.

Demokraterna väljer sin presidentkandidat på partikongressen i Milwaukee 13–16 juli.

Republikanerna väljer sin presidentkandidat på partikongressen i Charlotte 24–27 augusti. Högst troligt är president Donald Trump republikanernas kandidat.

Källor STT, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)