Våldet oroar i Sverige

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, STT, HS
Foto: Lehtikuva / AFP / Stefan Jerrevang
Artikel publicerad: 06.10.2023

Sverige försöker stoppa våldsamheterna. Just nu sker det många våldsbrott i Sverige. I september dog 12 människor i olika våldsdåd.

De svenska myndigheterna försöker hitta sätt att få stopp på våldet. I september dog hela 12 människor i olika våldsdåd. En person dog i en explosion, de andra blev skjutna.

I år har kriminella använt sprängmedel för olika attacker över 130 gånger. Polisen säger att det är medlemmar i kriminella gäng som spränger och skjuter.

Allt det här våldet i Sverige beror på att olika kriminella gäng strider mot varandra. Gängen tävlar till exempel om vem som ska få sälja droger.

Den svenska polisen är orolig över att också minderåriga ungdomar är med i gängen. De här unga som ibland ännu är barn får göra rysliga våldsdåd för gängen. Det har också hänt att unga och barn har dödats i våldsamheterna. Många av gängmedlemmarna kommer från familjer som är invandrare.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson sade förra veckan att Sveriges invandringspolitik har misslyckats. Kristersson säger att Sverige borde göra sina lagar strängare.

Sveriges förra statsminister Magdalena Andersson föreslog att Sverige ber armén hjälpa polisen. Sverigedemokraternas ordförande Richard Jomshof vill att straffrättsåldern sänks till 13. Det skulle betyda att redan barn som är 13 år gamla skulle kunna dömas till straff. Idag är åldersgränsen 15 år.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)