Våldet sprider sig i Turkiet

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 26.08.2015

Det har blivit allt våldsammare i Turkiet under augusti. Turkiet har förklarat krig mot terrorism. I värsta fall kan det här leda till inbördeskrig.

Oroligheterna i Turkiet har nu spritt sig så långt som till turistorterna. På den populära turistorten Alanya har man kunnat se våldsamma demonstrationer. Hundratals arga demonstranter trängde sig in i det kurdvänliga partiet HDP:s kontor. Tidigare i augusti har flera olika bombdåd i Istanbul och sydöstra Turkiet dödat och skadat många människor.

Våldet har blivit värre sedan Turkiet inledde kriget mot terrorism. Det turkiska flygvapnet  har gjort anfall mot det kurdiska arbetarpartiet PKK och mot den sunniextremistiska rörelsen Islamiska staten (IS). Den turkiska armén har också slagit till mot IS i Syrien och i norra Irak. PKK-partiet har gjort angrepp mot den turkiska polisens och arméns baser.

Det kaotiska läget kan till och med vara bra för Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Det ordnas troligen snart nya parlamentsval i landet. Erdoğan säger att endast grundlagen står i vägen för att han ska kunna stärka presidentens ställning i landet.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)