Väldigt många sjuka i coronavirus

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 13.02.2020

Det nya coronaviruset har gjort väldigt många människor sjuka. I Kina insjuknar flera tusen människor varje dygn.

Coronaviruset som upptäcktes i staden Wuhan i Kina i januari sprider sig effektivt. Nu har redan över 60 000 människor smittats med corona. De flesta sjuka finns i Kina, men viruset har också spritt sig till andra länder i Asien och till Europa.

Den som får coronavirus får feber, halsont och hosta. Viruset kan också ge lunginflammation.

Över 1350 människor har dött av coronaviruset. Alla som blir smittade dör ändå inte. Över 900 människor som har varit sjuka har blivit friska igen.

En kinesisk turist som var på semester i Lappland i Finland var sjuk i corona. Hon var på sjukhus i några dagar, men har nu blivit frisk.

Fartyg i karantän

I januari meddelade Världshälsoorganisationen WHO att coronaviruset är en internationell fara för människors hälsa.

Myndigheterna försöker på olika sätt hindra smittan från att sprida sig. Bland annat har flera kryssningsfartyg satts i karantän. När några människor ombord på fartyget har fått corona har hela fartyget satts i karantän. Ingen får lämna fartyget förrän läkarna vet vem som är smittad och vem som är frisk.

Största delen av de sjuka finns i regionen Hubei i Kina. I staden Wuhan har sjukhusplatserna redan tagit slut. Man byggde mycket snabbt ett nytt sjukhus, men vårdplatserna räcker ändå inte till. Nu placerar man sjuka i tillfälliga sjukhus i mässcenter, hotell och skolor.

Finlands utrikesministerium säger att man nu inte ska resa till Kina i onödan.

Källa STT

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)