Våldsamma upplopp i Sverige

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 20.04.2022

Det var våldsamma upplopp i flera städer i Sverige under påskhelgen. Människor tände eld på bilar och byggnader och kastade sten mot poliser.

Upploppen i Sverige räckte i flera dagar. Våldsamheterna började när den danska högerextrema politikern Rasmus Paluda kom till Sverige för att tala. Paluda är ledare för partiet Stram Kurs. Han har bland annat bränt muslimernas heliga bok koranen. Människor samlades för att protestera mot Paluda. Men snart utbröt våldsamheter.

Människor tände eld på bilar och byggnader. En skola i Malmö blev till exempel allvarligt skadad. De våldsamma demonstranterna kom från olika håll i Sverige. De skapade konflikt med polisen och kastade stenar mot poliserna.

Tiotals poliser och vanliga människor skadades i upploppen. Den svenska polisen säger att situationen är allvarlig. Polisen i Sverige misstänker att de som deltog i upploppen hör till olika kriminella gäng.

Polisen säger att de här upploppen ordnades för att några vill påverka samhället och polisen. Polisen säger att kriminella människor utnyttjar upplopp för att skapa otrygghet i samhället.

Sveriges justitieminister Morgan Johansson säger att man inte godkänner våld i Sverige. Han säger att de som deltog i upploppen vill sprida hat och våld. Sveriges statsminister Magdalena Andersson sade i förra veckan att allt våld är fel.

Det utbröt våldsamheter i Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö.

brinnande buss
Det var stora och våldsamma upplopp i Sverige under påskhelgen. I Malmö brändes en buss lördagen den 16 april.

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)