Varmare klimat ger extremt väder

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 10.11.2022

FN:s, alltså Förenta Nationernas, nya rapport berättar att jordens klimat fortfarande blir varmare. Statistiken visar att de åtta senaste åren har varit historiens varmaste.

Klimatrapporten publicerades på FN:s klimatmöte. Mötet hålls i Sharm el-Sheikh i Egypten och avslutas söndagen den 18 november.

När klimatet blir varmare blir det vanligare med extremt väder. Det blir till exempel vanligare med stormar, översvämningar, torka och långa perioder med hetta. Varmare klimat kan också leda till att glaciärer smälter och att havsytan stiger.

I år har flera tusen människor dött i olyckor som har skett på grund av klimatförändringen. Flera miljoner människor har tvingats lämna sina hem. Dessutom har byggnader, hem och andra värdefulla ägodelar förstörts.

Forskare säger att jordens medeltemperatur har stigit med 1,15 grader efter att industrialiseringen började. Med industrialisering menar man att fabriker och annan industri började byggas. Fabriker och industrianläggningar orsakar en stor del av utsläppen i världen.

FN:s generalsekreterare var allvarlig

FN:s generalsekreterare António Guterres var allvarlig när han höll sitt tal på klimatmötet. Han varnade människorna för vad det kan leda till när klimatet värms upp.

– Utsläppen av växthusgaser ökar och jordens medeltemperatur stiger. Vi närmar oss den tid när klimatförändringen leder till kaos på vår jord. Situationen är mycket allvarlig. Vi måste samarbeta för att bromsa klimatförändringen. Om vi inte gör det kommer vi att dö, sade han.

Världens länder har kommit överens om att klimatet får bli högst 1,5 grader varmare. Men nu tror forskare inte längre att det stannar vid 1,5 grader. Forskarna tror att klimatet kan bli 2,6 grader varmare.

Marin på klimatmöte
Finlands statsminister Sanna Marin höll ett tal på klimatmötet på måndagen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)