Varmt väder och skogsbränder

Text: Petri Kuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 15.08.2018

Den här sommaren har det varit mycket varmt på olika håll i världen. Det har också varit skogsbränder i flera länder. Forskarna varnar nu för klimatförändringen.

Det var hett i Sydeuropa förra veckan. I Spanien och Portugal steg temperaturen till närmare 50 grader. Flera människor dog i hettan. Mycket hett väder kan vara farligt för små barn, för gamla och för sjuka människor.

Juli månad var ovanligt varm också i Nordeuropa. Det har slagits värmerekord förutom i Nordeuropa, också i Kanada, Japan och norra Afrika. Värmeböljan i Kanada tog livet av 90 människor.

I Kina flydde människor undan hettan till bombskydd där det var svalare. Sommarens afrikanska värmerekord mätte man i Ouargla i Algeriet. Där var det hela 51,3 grader varmt.

Mera extremt väder

Det mycket varma vädret har lett till stora skogsbränder. Det brinner i flera länder i Europa. I Sverige var de värsta bränderna i norra delarna av landet.

I Portugal brinner stora områden. Förra veckan hotade bränderna spridas till Algarve i de södra delarna av landet. Algarve är populärt bland turister. Över 1 300 brandmän jobbar med att släcka bränderna i Portugal.

I Kalifornien i USA brinner det i nationalparken Mendocino. Ett område lika stort som staden Los Angeles har redan förstörts i nationalparken.

Klimatförändringen leder till att vädret blir allt mera ostadigt i världen. I framtiden kan det bli vanligt med långa heta perioder och hårda stormar.

Källor HS, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)