Vart tredje mord sker i Latinamerika

Text: källa Kaleva
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.06.2015

Fastän brotten mot liv har minskat i Sydamerika är det fortfarande en orolig del av världen.

Mindre än en tiondedel av världens människor bor i Sydamerika. Trots det sker vart tredje mord i världen just där.

Honduras anses vara ett av de farligaste länderna i världen. Där görs det allra flest mord i hela världen. Det är narkotikakriget som gör Honduras till ett mycket oroligt land. I det kriget drabbar olika narkotikasmugglande gäng samman med varandra och med polisen.

Smuggelrutten för narkotika genom Sydamerika går genom Honduras. Smuggelruttens ändstation är i norr: i USA. Också El Salvador och Venezuela är otrygga länder. Däremot har Colombia börjat lugna sig efter 1990-talet.

Det tryggaste landet i Latinamerika är Chile. Andra trygga länder i Latinamerika är Kuba, Argentina, Surinam, Peru, Barbados, Uruguay, Dominikanska republiken, Costa Rica och Paraguay.

Den brasilianska polisens specialstyrkor, de så kallade UPP-poliserna, har lyckats lugna ner läget i Rio de Janeiro. I stadens favelor där de fattiga bor dödas inte längre lika många människor som förut. Trots det är landet Brasilien med sina 200 miljoner invånare det land i världen där det sker flest brott mot liv, alltså mord.

Det stora antalet mord och mordförsök i Brasilien bekymrar också därför att det är där följande olympiska spel ska ordnas, år 2016. Brasilien har de senaste åren satsat mycket på att förebygga brottslighet. En del av det arbetet är UPP, alltså polisstyrkor som ska lugna ner situationen.

UPP-poliserna får grundlig utbildning. De får lära sig om mänskliga rättigheter och om moderna metoder som poliserna kan arbeta med.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)