Viktigt bromsa uppvärmningen

Text: Betty Marschan, källor Yle, IPCC, WWF, Reuters, polarisen.se
Foto: Lehtikuva / AFP / Patrick T. Fallon
Artikel publicerad: 20.04.2023

FN:s klimatpanel IPCC har fått sin sjätte klimatrapport färdig. Rapporten handlar om jordens uppvärmning och vad vi kan göra för att hjälpa jordklotet.

Den 20 mars publicerade Förenta nationernas klimatpanel IPCC den sista delen av en ny klimatrapport.

Den sista delen är ett sammandrag som är riktat till beslutsfattare i alla länder. Den sista delen av rapporten berättar vad vi kan göra för att hjälpa jordklotet.

Klimatpanelens sjätte rapport är nu helt färdig.

Klimatrapportens viktigaste bud

Rapporten består av 10 000 sidor information om klimatförändringen. Över 1000 forskare har jobbat med klimatrapporten sedan år 2018. Rapportens viktigaste budskap är att jordens uppvärmning måste bromsas. Rapporten skriver att temperaturen inte får stiga mer än 1,5 grader i medeltal.

Temperaturen stiger bland annat på grund av utsläpp från fabriker och trafik. Därför måste utsläppen minska.

Glaciärerna får inte smälta bort

En glaciär är en väldigt stor och tjock isklump som hålls kall och frusen också under sommaren. På jorden finns ungefär 200 000 glaciärer. Det finns glaciärer i alla världsdelar utom i Australien.

Det är normalt att glaciärerna smälter en aning när solen skiner. Men om temperaturen på jorden ökar för mycket kan världens glaciärer smälta för snabbt och för mycket. Stora mängder smältvatten fyller då haven med extra vatten så att havsytan stiger. Om havsytan stiger kan många människor förlora sina hem.

Glaciärerna är också viktiga eftersom de innehåller sötvatten, alltså dricksvatten. Många miljoner människor får sitt dricksvatten från glaciärerna via floder som rinner ner från bergen.

Om glaciärerna försvinner förlorar människorna sitt dricksvatten och kan inte heller vattna sina odlingar. Det här är en av orsakerna till att det är viktigt att jordklotet inte blir för varmt.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)