Viktigt lösa Ukrainakrisen

Text: Maria Österlund
Foto: Maria Österlund
Artikel publicerad: 23.09.2015

Det är viktigt att krisen i Ukraina får en lösning. Det är viktigt både för Rysslands och för Europas framtid.

– Europa och Ryssland borde tillsammans hitta en lösning som ger fred i Ukraina. Europa har kanske inte insett hur viktig den här frågan är, säger Irina Prokhorova. Hon är en känd författare och utgivare i Ryssland. Hon är också syster till Michail Prokhorov, en av Rysslands rikaste män som var presidentkandidat 2012.

Prokhorova deltog nyligen i ett seminarium i Esbo där man diskuterade Ryssland.

Den ryska prisbelönta författaren Mikhail Shishkin sade att han inte längre känner igen Ryssland som sitt land. Han bor numera i Schweiz.

– Jag liksom många andra i Ryssland hade stora förhoppningar. Det skedde många förändringar och det ryska samhället blev öppnare. Det var en fin känsla. Nu känns det som att Ryssland går bakåt, säger han.

Shishkin är också olycklig över konflikten i Ukraina. Hans ena förälder var ukrainare och den andra var rysk.

– Jag är glad att mina föräldrar är döda så att de inte behöver uppleva det här, säger han.

Irina Prokhorova säger att det blev svårt för många i Ryssland när Sovjetunionen kraschade. Människorna visste inte längre vem de var och vart de hörde.

– Vi behöver en ny kulturell identitet. Alla folk behöver något att vara stolta över. Sovjetunionen var ett stort och mäktigt land. Därför stöder många ännu tanken på att Ryssland är ett land med stark militär makt. Jag tror vi måste hitta något annat att vara stolta över.

– Vi har ett stort arbete framför oss, men jag tror att Ryssland kan bli ett öppnare och bättre samhälle där medborgarna har mera att säga till om. Det har börjat med små lokala projekt som kan leda till stora förändringar. Jag är hoppfull, säger hon.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)