Vladimir Putin fortsätter som president i Ryssland

Text: Petri Kiuttu, källor HS, STT, Yle
Foto: Lehtikuva / AFP / Natalia Kolesnikova
Artikel publicerad: 18.03.2024

Vladimir Putin vann presidentvalet i Ryssland. Det ordnades presidentval i Ryssland senaste veckoslut. Valet var inte öppet och ärligt.

Vladimir Putin vann valet överlägset. Putin fick ungefär 87 procent av rösterna. Det här betyder att Vladimir Putin fortsätter som president i Ryssland fram till år 2030.

Det var klart från början att Putin skulle vinna valet. Ryssland är inte en demokratisk stat och valen där är inte öppna och ärliga. I presidentvalet i Ryssland fanns till exempel inga kandidater från oppositionen. Oppositionen är de som har en annan åsikt än Putin. I Ryssland kan oppositionen inte vara med i politiken.

Putins motståndare ordnade ändå demonstrationer under veckoslutet. Människor demonstrerade både i Ryssland och i andra länder. Polisen i Ryssland tog fast tiotals människor som deltog i demonstrationerna.

Efter valsegern sade Vladimir Putin att Ryssland är som en stor familj.

Vladimir Putin kom till makten i Ryssland år 2000. Han är nu 71 år gammal. Putin kan fortsätta vara president ändå fram till år 2036 om han vill.

Människor står i kö. Man ser också en polis med ryggen till.
Människor köar utanför en vallokal i Moskva den 17 mars. Rysslands opposition hade uppmanat människor att samlas vid vallokalerna klockan 12 om de ville protestera mot Putin.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)