Vladimir Putin jämförs med tsarerna

Text: LL-Bladet
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 08.04.2014

Vladimir Putin vill visa för världen att man inte kan kommendera Ryssland. Många ser Putin som en maktlysten envåldshärskare, som vill gå till historien som en ny tsar.

Vladimir Putin använde många historiska motiveringar och känslomässigt laddade ord när han meddelade att Krim igen är en del av moder-Ryssland. Ryssland gjorde Krim-halvön som hör till Ukraina till en del av Ryssland i mitten av mars. Ryssland lät sig inte stoppas fastän det kom många internationella protester. Putin sade att med denna sammanfogning av Krim med Ryssland korrigerar man ett fel som uppstod när Sovjetunionen föll sönder.

– Krim har alltid varit och kommer alltid att vara en del av Ryssland.

Hanna Smith är forskare vid Helsingfors universitet. Hon är inte överraskad över att Putin använder fosterländska uttryck.

– Det här är första gången som Ryssland blir geografiskt större, efter att Sovjetunionen föll sönder. Den nationella ivern håller i sig en tid. På lång sikt kommer ändå inte nationalismen att kunna dölja andra problem.

Putin har skällt på både västländerna och Ukraina. Han sade att Ukrainas huvudstad Kiev nu leds av fascister som de självgoda  västländerna stöder. Putin betonade att han inte vill att Ukraina ska delas. Putin påminde ändå om att Ryssland inte godkänner att försvarspakten Nato utvidgas och kommer närmare Ryssland. Ryssland bestämmer alltså vad en självständig stat får göra. Putin vill att Ukraina ska höra till Rysslands intressesfär och inte till Europas.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)