Vladimir Putin vann presidentvalet överlägset

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 19.03.2018

Rysslands president Vladimir Putin vann presidentvalet överlägset. Putin fick hela tre fjärdedelar av rösterna. Putin fortsätter nu leda Ryssland sex år till.

Det var presidentval i Ryssland söndagen den 18 mars. President Vladimir Putin valdes till president för fjärde gången. Putin fick mer än 76 procent av alla röster. Ungefär 55 miljoner ryssar gav sin röst till Putin. Ungefär 67 procent av de som hade rätt att rösta, röstade i det här valet.

Kommunisternas kandidat Pavel Grudinin fick nästan tolv procent av rösterna. Liberaldemokraten Vladimir Zjirinovskij fick knappt sex procent av rösterna. Den unga kvinnliga kandidaten Ksenia Sobtjak fick mindre än två procent av rösterna.

Putin tackade sina väljare på Röda torget i Moskva sent på söndag kväll. Putin sade att valresultatet är ett tecken på att det ryska folket har märkt vilka saker han har gjort som president de senaste åren. Putin sade också att valresultatet visar att folket har förtroende för honom och är hoppfulla. Putin avslutade talet med att ropa Ryssland! Ryssland! tillsammans med publiken.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)