Wagnergruppen protesterade i Ryssland

Text: Maria Österlund, källor Yle, HBL, HS
Foto: Lehtikuva / ROMAN ROMOKHOV
Artikel publicerad: 26.06.2023

Privatarmégruppen Wagner och ledaren Jevgenij Prigozjin gjorde en stor protest under veckoslutet. Prigozjin och hans soldater lämnade Ukraina och körde mot Moskva i Ryssland. Sent på lördagkväll avbröts ändå marschen mot Moskva.

Jevgenij Prigozjin är ledare för privatarmén Wagner som har krigat på Rysslands sida i Ukraina. Wagner-soldaterna har varit med om många hårda strider, bland annat i staden Bachmut.

Wagnergruppens ledare Prigozjin har flera gånger kritiserat militärledningen i Ryssland. Han har också klagat på att Wagner-soldaterna inte får tillräckligt mycket vapen och ammunition.

På fredagkväll den 23.6 meddelade Jevgenij Prigozjin att han kräver att den högsta militära ledningen i Ryssland byts ut. Prigozjin och en stor grupp soldater började köra mot Rysslands huvudstad Moskva. Han kallade protesten en marsch för rättvisa.

Rysslands president Vladimir Putin höll ett tv-tal på lördagen. Han var mycket arg och sade att de som har startat detta uppror måste straffas.

Många politiska experter trodde att Prigozjins protest kunde leda till oroligheter i Ryssland.

På lördag kväll när Wagnergruppen var ungefär 200 kilometer från Moskva avbröt de ändå plötsligt marschen. Wagnerledaren Prigozjin sade att man avbryter marschen för att undvika blodiga strider.

Belarus president Aljaksandr Lukasjenko sade att han hade pratat med både president Putin och med Prigozjin. Man hade gjort ett avtal. Det sades att Wagnersoldaterna inte skulle straffas och att Prigozjin skulle få flytta till Belarus.

Ingen vet ändå med säkerhet var Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin nu är eller vad som kommer att hända med honom.

Kriget i Ukraina fortsätter också, men troligen utan Wagnersoldater.

Jevgenij Prigozjin talar med andra militärer.
Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin (i mitten) talar med två ryska militärer. Wagnergruppen tog makten över en viktig militärbas i södra Ryssland på lördagen. Bild AFP / Lehtikuva

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)