Demonstranter protesterade mot regeringens politik

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, HS
Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen
Artikel publicerad: 02.02.2024

Det ordnades en stor demonstration i Helsingfors i torsdags. Människorna som deltog i demonstrationen protesterade mot regeringens politik.

Flera stora fackförbund ordnade den stora demonstrationen på Senatstorget i Helsingfors. Fackförbunden anser att regeringen vill göra arbetstagarnas rättigheter sämre.

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC och Tjänstemannacentralorganisationen STTK var med och arrangerade demonstrationen. Hela 13 000 personer deltog i demonstrationen.

Arbetstagarnas organisationer, alltså fackförbunden, ordnade demonstrationen eftersom de är emot regeringens politik. Regeringen har planer på att minska på arbetstagarnas rättigheter och göra den sociala tryggheten svagare.

Regeringen vill till exempel ändra på reglerna för sjukledighet. Enligt planen ska en arbetstagare inte längre få lön för första dagen på sin sjukledighet. Regeringen vill också att det ska bli lättare att säga upp en arbetare. Och så vill regeringen begränsa arbetarnas rättighet att ordna strejker.

Arto Satonen är arbetsminister. Så här sa han till demonstranterna på torget:

– Jag hoppas att demonstranterna förstår varför regeringen vill ändra reglerna för arbetsmarknaden. Staten, arbetsgivarna och arbetstagarna är alla på samma sida, på Finlands sida.

Statsminister Petteri Orpo sade att strejkerna orsakar problem för Finland. Orpo anser att strejkerna ger Finland ekonomiska problem.

Enligt Orpo orsakar strejkerna stora förluster för det finska samhällets ekonomi i ett läge när det redan finns ekonomiska problem. Han anser att reformerna som regeringen vill genomföra inte gör livet svårare för vanliga löntagare. Han säger också att det hela tiden är möjligt att förhandla om regeringens lagförslag.

Strejkerna fortsätter hela fredagen

Strejkerna började på torsdagen och många strejker pågår ännu hela fredagen. En del av affärerna håller stängt. Flygtrafiken från Finland har helt stannat av.

Bara en del av bussarna kör som vanligt. Tågtrafiken, metron och spårvagnarna står helt stilla.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)