Glad midsommar!

Text: Lätta bladet, källor MTV3, helgdagar.nu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 22.06.2022

Den här veckan firas midsommar. Midsommar firas då dagen är som längst, mitt under sommaren. I år infaller midsommarafton fredagen den 24 juni och midsommardagen lördag 25 juni.

Att fira midsommar är en gammalt tradition. Midsommaren firas till minne av Johannes Döparens födelse. Men midsommar firas också av andra orsaker än den kristna traditionen. Midsommaren firas bland annat för att dagen är som längst i slutet av juni. Det kallas för sommarsolstånd.

Många finländare vill fira sitt sommarlov mitt i sommaren. Då åker somliga människor kanske till sommarstugan eller på en semesterresa. En del kontor och butiker stängs då många vill semestra samtidigt. Möjligen sätts en lapp på dörren. På lappen kan det stå: Vi öppnar igen i augusti.

På många hålls bränns en midsommarbrasa under midsommaren. Det är en gammal tradition. Brasan placeras vanligtvis på stranden eller i strandvatten där det är tryggast att bränna den.  Om det råder varning för skogsbrand får man inte bränna en midsommarbrasa.

Meteorolog Pekka Pouta berättar att det verkar bli en mycket varm midsommar i år.

– Det här är sommarens första värmebölja. Temperaturen kan stiga ända till 30 grader under midsommarhelgen, säger Pouta.

Midsommaren är en flaggningsdag. Finlands flagga får vaja i flaggstången hela midsommarnatten.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)