Medborgarinitiativ mot pälsfarmer

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle
Foto: Lehtikuva /Roni Rekomaa
Artikel publicerad: 15.09.2023

Ett medborgarinitiativ som vill förbjuda pälsfarmer i Finland har snabbt samlat över 100 000 underskrifter.

Det finns ett medborgarinitiativ som på finska kallas Turkistarhaus historiaan. Det betyder ungefär: låt pälsfarmningen bli historia. Det här medborgarinitiativet föreslår att man helt slutar med pälsfarmer i Finland.

Man föreslår att man skapar ett stödsystem och en övergångsperiod. De människor som nu har pälsfarmer skulle alltså få pengar under en tid, så att de kan sluta med pälsfarmen och hitta något annat sätt att förtjäna pengar.

På bara en dryg vecka har fler än 100 000 personer skrivit under medborgarinitiativet. Om fler än 50 000 personer skriver under ett medborgarinitiativ måste riksdagen behandla ärendet.

Fågelinfluensan ger pälsfarmerna problem

Finland försöker på olika sätt hindra fågelinfluensan från att sprida sig. Det finns nya regler som gäller pälsfarmer med rävar och finnsjubb.

Livsmedelsverket har bestämt att om det finns fågelinfluensa på en pälsfarm så måste alla rävar och finnsjubbar avlivas. Bestämmelsen gäller 115 000 djur. Livsmedelsverket gav tidigare ett liknande beslut som gällde farmer med minkar.

Med de här bestämmelserna försöker Livsmedelsverket skydda människor. Om fågelinfluensan börjar spridas bland däggdjur som minkar och rävar kan den kanske snart också smitta till människor. Därför måste alla minkar, rävar och finnsjubbar dödas på alla gårdar där man hittar fågelinfluensa.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)