Över 35 000 personer har dött i jordskalven

Text: Lätta bladet
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 14.02.2023

Nu har redan över 35 000 personer dött i jordskalven i Turkiet och Syrien. Det är möjligt att antalet offer är ännu större.

I Turkiet har man hittat 31 600 människor som dött. I Syrien är de döda minst 4 500. Förenta Nationerna, FN, tror att antalet människor som dött i jordskalven kan vara upp till 50 000.

Jordskalven inträffade i Turkiet nära gränsen till Syrien på måndag för en vecka sedan. Räddningsarbetare letar fortfarande efter människor i ruinerna av de rasade byggnaderna. Det är ändå inte troligt att man längre hittar några överlevande i rasmassorna.

FN säger att två miljoner människor nu behöver hjälp snabbt. Mathjälp är det särskilt bråttom med. Hjälporganisationer säger att läget är dåligt på olycksområdet. Särskilt barn behöver få hjälp fort, eftersom vädret är kallt.

Finland har skickat tält och kaminer till Turkiet. Finlands Röda Kors skickar täcken, madrasser och sovsäckar. Röda korset skickar tre långtradare med hjälputrustning till Turkiet. Den första lastbilen åkte i väg i fredags. Röda korset ger dessutom 300 000 euro som hjälp till Turkiet och Syrien.

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)