Motionera ute på vintern

Text: Betty Marschan
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.01.2021

Det går fint att motionera på vintern. Lugn motion och uteliv är bra för hälsan i alla väder.

Temperaturen sjunker när det blir vinter. Det tar tid för människan att vänja sig vid kyla. Efter ungefär en vecka börjar kroppen vänja sig vid kallt väder. Bästa sättet att vänja kroppen vid kallt väder är att vara ute också när det är kallt.

Brunt fett i kroppen

Människan har både brunt och vitt fett i kroppen. Det bruna fettet är på många sätt nyttigt för människan. Brunt fett har tätt med blodkärl och fungerar som ett värmeelement i kroppen.

En person som vistas utomhus på vintern får mera brunt fett i kroppen. Det kalla vädret gör att mängden brunt fett ökar och då hålls man lättare varm och frisk.

Klä dig på rätt sätt

Det är viktigt att klä sig så att alla delar av kroppen har skydd mot kylan. De delar av kroppen som är i rörelse ska ha lämpligt med kläder men inte så mycket att man svettas. Andra delar av kroppen kan behöva extra värmande klädesplagg.

Till exempel när man cyklar hålls mitten av kroppen och benen varma eftersom de är i rörelse. Men fötter och händer måste skyddas extra bra mot kyla.

– När du promenerar rör sig fötterna aktivt och blodcirkulationen är snabb. Men när du cyklar är fötterna stilla, säger Hannu Rintamäki, professor emeritus i tillämpad fysiologi.

Nacken är speciellt känslig för kyla. En halsduk är därför lika viktig vid lugn motion som när man står stilla till exempel på en busshållplats.

– Utemotion är alltid bra, oavsett om det är kallt eller varmt ute.

Källa HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)