Gång är nyttig motion

Text: Seija Niinistö-Samela
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 20.05.2022

Att promenera regelbundet gör konditionen bättre och är bra för humöret. Gång passar de flesta eftersom det är både enkelt och billigt.

Att promenera eller gå är en mjuk form av motion. Gång sliter inte på lederna lika mycket som till exempel löpning. För en vuxen är det bra med rask motion minst 2-3 timmar per vecka.

Kom ihåg bra skor

För att promenera behöver du skor som passar just dig. Med bekväma skor är de lättare att njuta av promenaderna. I sportaffärer finns det mycket att välja mellan.

Där finns också kunniga försäljare som kan ge råd om vilka skor som passar dig. Se också till att du har lämpliga strumpor som inte skaver.

Börja försiktigt

Du kan öka mängden promenader i vardagen ganska enkelt. Om det är möjligt för dig, kan du sluta använda hiss och i stället gå i trapporna. Du kan gå till matbutiken och tillbaka. Du kan gå en del av resan i stället för att åka buss ända fram.

Om du har motionerat väldigt lite ska du börja med korta promenader. Också korta promenader är bra för hälsan. Du kan dela upp promenaderna i flera stumpar på tio minuter om du tycker att långa promenader känns tunga. När du sedan får bättre kondition kan du börja gå längre sträckor.

Så påverkas hälsan

Att gå regelbundet är nyttigt på flera sätt. Redan en halv timmes rask promenad per dag ökar välmåendet och förbättrar hälsan.

Gång motverkar hjärt- och kärlsjukdomar. Gång stärker också musklerna i benen och i mage och rygg. Och gång förbättrar blodcirkulationen och matsmältningen. För den som vill gå ner i vikt är det bra att promenera.

När du går sjunker blodsockret och blir jämnare. När man promenerar regelbundet blir också sömnen bättre och det blir lättare att somna på kvällen.

Det är också bra för hjärnan och för minnet att promenera regelbundet. Dessutom kan man bli av med obehagliga känslor av ångest och känner sig klarare i huvudet. Man kan ofta få nya tankar och idéer medan man promenerar.

Det ska kännas trevligt att promenera. Om man känner smärta är det bäst att fråga en läkare eller en fysioterapeut om råd.

Tänk på din hållning

När du tänker på din kroppshållning går promenaden bättre.

Stå med vikten jämnt fördelad på båda benen. Sträck på ryggen och håll axlarna nere.

Ta också armarna aktivt med när du promenerar. Låt armarna pendla avslappnat i takt med benen. Titta framåt när du går. Lägg undan mobilen medan du promenerar.

Gå i olika terräng

Att promenera i naturen ger omväxling. När du går längs en skogsstig får också dina små muskler i benen träning, eftersom underlaget är ojämnt. Om du har fysiska besvär kan det vara skönare för dig att gå på mjukt underlag, till exempel en spånbana.

Om du ökar takten kommer ditt hjärta att börja slå snabbare och pulsen stiger. Det är nyttigt att då och då röra sig så raskt att man blir lite svettig.

Välj en lämplig miljö

Fundera på i hurdan omgivning du vill promenera. För en del är det viktigt att se andra människor omkring sig, för andra passar det bättre med en lugn plats där man får vara ifred.

När du tar dig ut i skogen kan du njuta av naturen och tystnaden. Men se till att du vet var du är. Att välja en naturstig som är uppmärkt är ett tryggt alternativ.

Effektivare med stavar

Genom att använda gångstavar kan du öka effektiviteten när du går. Om du vill testa behöver du inte köpa stavar. Många bibliotek lånar ut gångstavar.

Barfota på sommaren

Det finns forskning som visar att det är nyttigt att gå barfota. Balansen blir bättre och musklerna i fötterna blir starkare. Testa att gå utan skor på gräsmattan eller ett annat mjukt underlag.

Naturen tackar gångaren

Genom att gå gör du gott både för dig själv och för naturen. När du går uppstår inga skadliga avgaser, som när man kör bil. Vi behöver många sätt för att försöka bromsa klimatförändringen. Att gå är alltså en sak som är bra för klimatet.

Det är effektivare att promenera med gångstavar. Prova också på att gå barfota på olika slags underlag.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)