Igelkottarna har vaknat

Text: Anna Vasala
Foto: Anna Vasala
Artikel publicerad: 04.05.2022

Den taggiga, runda och fnysande igelkotten är lätt att känna igen. Igelkotten är dock ett sällsynt djur som finns i södra och mellersta Finland ungefär upp till Rovaniemi.

I Finland minskar igelkottarna. Därför är igelkotten fridlyst. Den får inte flyttas, tas som husdjur, skadas eller dödas. Det exakta antalet igelkottar i Finland är okänt.

Igelkotten är ett nattdjur

Igelkotten rör sig mestadels i skymningen och under natten. Den hittar mat med sin hörsel och sitt starka luktsinne. Igelkotten ser dåligt. Igelkottarna trivs där människor bor. De hittar lämplig mat från komposter och trädgårdar.

Igelkotten äter skalbaggar och andra insekter, maskar och larver. Även om igelkottarna verkar klumpiga, så kan de springa snabbt. Således kan igelkotten också fånga och äta små gnagare som möss och sorkar.

Igelkotten vaknar på våren

När luften värms upp på våren vaknar igelkotten från vinterdvalan i sitt bo. Den letar efter mat i naturen och en annan igelkott att para sig med. Om igelkotten blir rädd rullar den ihop sig till ett tätt, taggigt klot. Samtidigt kan den fnysa och studsa.

I maj kan det höras ljudligt väsande ur någon buske. Det kan vara en igelkott som friar. Hanen går runt honan och honan väser och frustar mot hanen.

Det kan ta flera timmar innan honan går med på att para sig. Hanen och honan lever inte tillsammans, eftersom hanen inte hjälper till med att sköta igelkottsungarna på något sätt.

Ungarna föds i juni

Igelkottar får mellan en och sex ungar. Ungarna har taggar redan vid födseln, men taggarna hårdnar först efter några dagar. Ögon och öron öppnas när igelkotten är ungefär två veckor gammal.

Ungefär fyra veckor gamla igelkottar börjar göra små utfärder med sin mamma utanför sitt bo. Små igelkottsungar som tassar efter sin mamma är en verkligt gullig syn. Men man får inte störa dem eftersom mamman lär sina ungar att hitta mat nära boet.

Igelkottsmamman avvänja sina ungar, det vill säga slutar dia när ungarna är ungefär fem eller sex veckor gamla. De vet redan var de ska leta efter mat. Ungarna måste ännu växa en hel del för att bli tillräckligt stora innan vintern kommer.

På hösten börjar vinterdvalan

På hösten bygger igelkotten ett bo åt sig för vintern på en torr och skyddad plats, till exempel i en lövhög, i en trädgårdskompost eller under en gårdsbyggnad.

När maten till vintern tar slut, faller igelkotten i vinterdvala. Under dvalan sjunker igelkottens kroppstemperatur till bara några grader och kroppsfunktionerna blir långsammare. Igelkotten går inte någonstans och den äter inte.

En vuxen igelkott måste väga ungefär ett kilo för att överleva vinterdvalan. Under dvalan kan igelkottens vikt sjunka till hälften.

Om allt går bra under vintern vaknar igelkotten magrare, men frisk på våren. Då är det igen dags att fnysa och frusta och sätta igång och leta efter mat och en make.

Artikeln är tidigare publicerad i Lätta bladet våren 2020.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)