Man kan både låna och göra på biblioteket

Text: Ella Airaksinen
Foto: Sercan Alkan
Artikel publicerad: 19.05.2021

Finländarna går ofta till biblioteket. På biblioteket kan man låna böcker men också göra mycket annat. Gruppen Almost Finns besökte biblioteket och spelade in en video för sin YouTube-kanal.

Det finns ungefär tusen bibliotek i Finland. Där kan man låna böcker och annat material, till exempel lättlästa böcker, filmer, motionsredskap och till och med borrmaskiner. Finländarna är flitiga biblioteksbesökare och de lånar också mycket.

För att få låna böcker och annat på biblioteket behöver man ett bibliotekskort. Det kan man skaffa på biblioteket och det kostar ingenting. Man måste ändå ha med pass eller ett annat identitetsbevis när man ansöker om bibliotekskort.

Man kan gå till biblioteket också fast man inte vill låna någonting. På biblioteket kan man till exempel använda dator, studera eller läsa tidningar. Många bibliotek ordnar också evenemang, till exempel författarbesök och sagostunder för barn. En del bibliotek har också språkkaféer där man kan öva sig på att tala finska eller svenska.

Celia har ljudböcker

Celia erbjuder ljudböcker gratis till alla som har svårt att läsa på grund av en funktions- nedsättning, sjukdom eller läs- och skrivsvårigheter. Celias tjänster är inte avsedda för dem som lär sig finska eller svenska. Språkstuderande kan använda Celias tjänster bara om de har en funktionsnedsättning som påverkar läsandet. Celia har över 40 000 ljudböcker. En del av ljudböckerna är på lätt språk. Om man vill bli kund hos Celia kan man be om mera information på vilket bibliotek som helst.

Almost Finns på biblioteksbesök

Också gruppen Almost Finns besökte biblioteket och spelade in en video där. På videon berättar de vad man kan göra på ett bibliotek och hur man hittar lättlästa böcker.

Gruppen Almost Finns (nästan finländare) består av Eric Lipchis, Dawda Jaye och Karim Ashoor. De har alla flyttat till Finland från något annat land och de kämpar med att lära sig finska. De gör filmsnuttar om olika saker i Finland som de lägger ut på sin egen YouTube-kanal. På videorna talar de finska.

Eric är född i Argentina men har vuxit upp i Spanien. Karim kommer från Egypten och Dawda är från från Gambia. Också Almost Finns-medlemmarna brukar besöka biblioteket.

–Vi brukar gå till ett bibliotek till exempel när vi behöver en lugn plats när vi ska studera finska. Det går också bra att ordna möten på biblioteket, berättar de.

Almost Finns har också använt biblioteket när de har gjort en av sidan videor.

– Vi använde en inspelningsstudio på biblioteket när vi bandade in en hejasång till fotbollsspelaren Teemu Pukki, berättar de.

Eric, Dawda och Karim brukar också låna böcker, serietidningar och konsolspel på biblioteket.

– Biblioteket är en trevlig och nyttig plats. Man kan göra också andra saker där än att bara läsa.

Källor Kirjastot.fi, Celia.fi

Länken till Almost Finns YouTube-kanal

Länken till Almost Finns på Instagram

Länken till Almost Finns på Facebook

 

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)