Vitaminer för kropp och hälsa

Text: Betty Marschan
Foto: Heidi Ahlström
Artikel publicerad: 10.02.2021

Rätt sorts mat hjälper oss att hållas friska. I maten finns ämnen som skyddar kroppen, bland annat vitaminer. Här får du mera information om vitaminer.

Vad är vitaminer?

Vitaminer är viktiga ämnen som hjälper din kropp att fungera. Det finns två grupper av vitaminer: fettlösliga och vattenlösliga vitaminer.

Fettlösliga vitaminer stannar kvar i kroppen. Av dem får du inte äta för mycket för då kan du börja må dåligt.

De vattenlösliga vitaminerna kommer ut med urinen om man ätit mera än kroppen behöver. Av dem kan du äta mera utan att din kropp tar skada.

Var finns vitaminer?

Vitaminer finns i maten du äter. Det är viktigt att äta varierande mat, alltså många olika sorters maträtter.

Det finns vitaminer i grönsaker, frukter och bär. Det finns också vitaminer i kött, fisk, lever, ägg och mjölkprodukter. En del vitaminer finns det mycket av. C-vitamin är en sådan viktig vitamin som finns i många frukter och grönsaker.

Ibland räcker inte matens vitaminer till för att skydda kroppen. Då kan du behöva extra vitaminer i tablettform. Många har för litet D-vitamin i kroppen. Det gäller speciellt under vintern.

D-vitamin bildas i huden när vi är ute i solen. Vi har inte tillräckligt solljus här uppe i Norden under vintern. Därför rekommenderas D-vitamin i tablettform under vintern.

 

Nyttan av och exempel på källor till vitaminer:

Fettlösliga vitaminer

A-vitamin Bra för slemhinnor, ögon och hud.

A-vitamin finns i äggula och i feta fiskar, i lever, i morot, paprika, spenat och grönkål.

D-vitamin Bra för skelettet, tänderna och musklerna. Hjälper kroppen att ta upp kalcium. D-vitaminet är viktigt för vår psykiska hälsa.

D-vitamin finns i ägg, fet fisk, och tillsatt i mjölk. Solljuset är en viktig källa till D-vitamin.

E-vitamin Skyddar och reparerar cellerna.

E-vitamin finns i ägg, växtolja, nötter och fullkornsspannmål.

K-vitamin Bra för blodet och skelettet.

K-vitamin finns i spenat, broccoli, gröna bladgrönsaker och i lever.

Vattenlösliga vitaminer

B-vitamin gruppen

Det finns 8 olika B-vitaminer som liknar varandra. De har både nummer och namn: B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (pantotensyra), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B9 (folsyra), B12 (kobalamin).

B-vitamin är bra för tarmarna, nerverna, blodet, och olika hormoner -ja, för nästan alla delar av kroppen.

Många B-vitaminer är lätta att få om man äter varierande mat.

Veganer och vegetarianer behöver ta extra B12 vitaminpiller. B12 finns bara i djurprodukter, som kött och mjölkprodukter.

C-vitamin är bra för skelettet, tandköttet, tänderna, huden och nerverna.

C-vitaminet hjälper kroppen att ta upp järn. C-vitaminet hjälper också kroppen att skydda sig mot förkylningar. Finns bland annat i citrusfrukter, nypon, bär, melon, kiwi, vitkål, paprika och broccoli.

Immunsystemet

Vitaminerna är viktiga för kroppens immunsystem. Immunsystemet kallas också för immunförsvar. Immunsystemet försvarar kroppen och skyddar den när bland annat bakterier och virus anfaller.

När immunsystemet upptäcker ett skadligt virus och en bakterie så bildar immunsystemet antikroppar. Antikropparna är immunsystemets poliser som skickas runt i kroppen för att slåss mot inkräktarna och sedan äta upp dem.

Immunsystemets uppgift att skydda kroppen är inte lätt. Virus och bakterier förändras för att lura kroppen. Vi kan hjälpa immunsystemet genom att sova tillräckligt och röra på oss. Hälsosam mat och vitaminer är också viktigt för immunsystemet.

Marthaförbundet tipsar:

1) Ät mångsidigt. All mat innehåller olika mängd vitaminer och mineraler. Därför är det viktigt att äta lite av allt för att få i sig så många olika näringsämnen som möjligt.

2) Ät mera hemlagad mat och mindre snabbmat. Försök äta mat som behandlats så lite som möjligt.

Ett bra exempel är potatisen. Potatis innehåller många vitaminer. Ugnsbakad och kokt potatis har kvar en stor del av vitaminerna. Men i färdigt mospulver eller i potatischips finns inga vitaminer alls.

Källor livsmedelsverket.se, terveyskirjasto.fi, Marthaförbundet

Matbilder: Papunets bildbank, papunet.net, Sergio Palao, Heidi Ahlström

Redigering, kroppsbilden och övrig grafik Heidi Ahlström

1 svar på ”Vitaminer för kropp och hälsa”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)